Santuari de La Bovera

labovera.cat

Creació del Patronat de La Bovera

Corrien els anys 1978-1979 durant l’època de Mossèn Francesc Vives, com a rector de la parròquia de Guimerà, que l’ermita de la Bovera era assetjada sovint per robatoris i actes vandàlics.
La casa adjunta a l’ermita tenia un aspecte d’abandonament i l’hort del seu costat, darrera duna porta de fusta vella i atrotinada, deixava veure l’interior ple d’esbarzers i runa.
image1
Un dilluns de Pasqua el doctor Josep Maria Andreu (Cal Salla) va voler parlar amb Xavier Bonet (Ca la Paula) per comentar els actes que succeïen a l’ermita i que era necessari prendre algunes mesures per tal de fer un canvi de sentit d’aquella zona.
Una de les primeres accions seria crear un patronat per vetllar d’aquell patrimoni.
Poc temps després Xavier Bonet, i Joan Pons van anar a Tarragona a parlar amb mossèn Josep Martí, que era vicari general de l’arquebisbat, el qual coneixia molt bé la Bovera perquè havia estat rector de Guimerà durant els anys 1964-1970 i que li tenia una gran estima.
El tema anava agafant forma i aviat es van fer uns estatuts en què el Sr Bisbe de Tarragona Josep Pont i Gol (1970-1983) fou nomenat president.
Poc desprès es va fer una reunió a la sala de l’ajuntament, d’aquell temps, i d’allí va sortir una junta que posaria en marxa les accions a prendre. Aquesta junta estava formada per mossèn Francesc Vives, J.M. Andreu, Fermí Tàpies, J.M Rosich, Enric Prats i Xavier Bonet.
No es van fer socis perquè amb les col·lectes que es recollien en aquell temps ja eren suficients per començar a fer reformes comptant, sobretot, amb joves de la gent i una rebaixa dels honoraris del paleta Josep Brugal ( Ca la Mariangela), per voluntat pròpia.
image3
image2
Amb mossèn Armant Puig entre 1981 i 1987 comencen les primeres obres.
Amb Mossèn Joan Curieses entre 1987 i 1996 es van construir les barbacoes, que el mateix va dissenyar i es van arreglar les parcel·les de bosc de l’entorn.
També en aquest període es va fer arribar la llum a la Bovera, concretament l’any 1994, fet que va canviar radicalment la fisonomia d’aquell indret.
Josep Maria Minguell (Cal Forn) va intervenir en l’assessorament tècnic de la revisió de tres pressupostos existents per tal de fer l’arribada de la llum a la Bovera d’una més efectiva i econòmica.
Manel Bosch (Ulldebou) s’encarregaria de fer la resta de la il·luminació de baixa tensió a partir del transformador d’alta tensió.
El dia 7 d’agost de 1994 es va connectar la llum al la xarxa de FECSA i uns dies després, quant es feia fosc, es va fer l’encesa oficial de la llum de tot el recinte amb un acte religiós, un sopar i parlaments de Xavier Bonet i del Sr. Esquerrer, president del Consell Comarcal, que va fer una donació de 1.000.000 de pessetes.
P3140124 copia-min (1)-min
Amb aquesta aportació es va enrajolar la sala de la cisterna i la rehabilitació del claustre intern, entre altres obres.
Amb Mossèn Josep Moreno (Pep) entre 1996 i 2003 es va arreglar la teulada, es van rehabilitar els exteriors i també es va pintar el sostre de l’església.
Amb mossèn Francesc Amigó 2003-2011 es van pintar, al fresc, les pintures de l’absis a càrrec del pintor targarí Josep Minguell.
L’indret ja estava en condicions de rebre visites, de fer reserves a grups i treure un rendiment econòmic de les instal·lacions. El Sr. Ramon Busquets va començar a gestionar les reserves i atendre a les persones que les volien utilitzar.
image5
image6
Miquel i Dolors de cal Bayona van transformar l’exterior i l’interior de l’ermita, fent una atenció diària al recinte durant una colla d’anys.
Més tard Xavier Bonet es va encarregar del manteniment de les instal·lacions, fins avui amb Francesc Prats i una extensa llista de col·laboradors.
El lloguer d’una antena, que no es va instal·lar mai, per part de France telecom i Orange, van suposar un ingrés anual de 12.000€ durant anys.
De tot plegat la Bovera va disposar d’unes entrades que podien fer front a reformes i arranjaments que encara avui es continuen fent.
Actualment la Bovera té un aspecte saludable, d’ordre, neteja, confort i serveis molt exquisits i gaudeix d’una bona salut econòmica gràcies a les aportacions de la utilització de les instal·lacions per part de guimeranencs i de gent de la comarca.

Agrair a Xavier Bonet i a Enric Prats la narració dels fets que permetran deixar constància de la CREACIÓ DEL PATRONAT DE LA BOVERA

3 de maig de 2024